Der jord og himmel møtes

​​​​​​​Julens viktigste budskap er at Gud ble menneske. Og det ble han for å sone våre synder og forene en fortapt menneskehet med seg selv. Drivkraften var og er kjærlighet. Og da snakker vi ikke bare om kjærligheten til skaperverket eller menneskeheten i stort. Gud bryr seg om hvert enkelt menneske. Selv den minste blant oss er sett og elsket av vår Far i himmelen.

De siste ukene har Eyvind Skeies adventsalme «Tenn lys» blitt et hett debattema i offentlige medier. Og det er det siste verset i salmen striden har stått om. Det lyder slik:

Tenn lys!

Nå stråler alle de fire lys for ham

Som elsker alt som lever, hver løve og hvert lam.

Tenn lys for himmelkongen som gjeterflokken så.

Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå.

 

Innholdet i Skeies salmevers stemmer overens med bibelord som for eksempel 1. Timoteus 2,15. Her heter det:

For det er én Gud og én mellommann mellom Gud og mennesker, mennesket Kristus Jesus.

Men dette ble altså for sterk kost for NRK og deres medvirkende. Så sterkt at de valgte å skrive om salmeteksten og fjerne både himmelkongen og møteplassen mellom himmel og jord. Det står ikke særlig respekt av denne handlingen.Tvert imot forteller den om en slags fobi mot Bibelens budskap og julens kristne innhold er det aller mest iøyefallende. Det vitner om et frafall fra det som en gang var en flertallskultur her i landet, men sier også noe om hvilken kraft som ligger i evangeliet. Denne kraften er i stand til å frelse enhver som tror, men vil nødvendigvis provosere dem som ikke vil omvende seg og ikke vil tro.

Denne julen vil jeg oppfordre alle kristne til å synge «Tenn lys» og andre advent- og julesanger med stor frimodighet. Ikke som en protest, det har jeg ikke noe særlig tro på. Men jeg har tro på en frimodig bekjennelse av det som betyr noe for oss, det vi bygger livene våre på. I møte med forfalskning og fornektelse er det viktigere enn noen gang å være tydelige. Men det er også viktig at vi er sannheten tro i kjærlighet. Englenes triumferende budskap til gjeterne på Betlehems-markene gjelder nemlig alle, også dem som i først omgang takker nei til Guds julegave. Hør bare:

Frykt ikke! For se, jeg forkynner dere en stor glede – en glede for alt folket. I dag er det født dere en frelser, som er Messias, Herren – i Davids by. (Lukas 2, 10-11)

Gjeternes reaksjon var denne: «La oss nå gå rett til Betlehem og se...» Hvorfor ikke slå følge med dem?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Cornerstone