Tankar om livet
Liljenes tause fortelling

Liljenes tause fortelling

04.05.2020
Mange av dem som deltok i fotokonkurransen vår i påskehelga, leverte bilder av påskeliljer eller beslektede arter. Ikke så rart. Våren er liljenes tid her oppe i nord.

Og liljene har noe å fortelle oss. Hør bare hva Jesus sier i Bergprekenen:

"Legg merke til liljene på marken, hvordan de vokser! De strever ikke og spinner ikke! Men jeg sier dere: Selv ikke Salomo i all sin prakt var kledd som en av dem. Men kler Gud slik gresset på marken, det som står i dag og i morgen kastes i ovnen, skal han da ikke meget mer kle dere - dere lite troende?" (Matteus 6, 28-30)

Det handler altså om de dagligdagse materielle behov, og bekymringen for å få dem dekket. Egentlig burde dette være et lite problem i et velferdssamfunn som Norge. Vi har ordninger som tar vare på oss i de fleste situasjoner. Det virkelige problemet er kanskje at vi til de grader stoler på velferdsordningene at vi verken regner med, eller kjenner oss avhengig av, Gud. Da er vi i tilfelle kommet inn på et farlig blindspor. "For det eri ham vi lever og rører oss og er til," står det i Bibelen. Og det gjelder ikke bare troende. Alle mennesker er avhengig av Gud i dette livet, enten de vil tro og regne med det eller ikke. For en kristen bør det være en selvfølge å regne med Gud i alle ting, også materielle behov.

Det betyr selvsagt ikke at vi kan regne med å få alt vi peker på hos vår himmelske far. Noen ganger tror jeg han vil lære oss å se forskjellen på basis- og luksusbehov. Jeg sier ikke at Gud aldri vil tillate litt luksus. Det tror jeg nemlig også han gjør i blant, for å glede sine barn. Men nøysomhet er en kristen dyd, og de grunnleggende løftene handler om grunnleggende behov.

Når det er sagt: Gud viser oss i det siterte bibelavsnittet og i selve skaperverket at han har en utpreget skjønnhetssans. Biologene har en tendens til å avromantisere skaperverket ved å fortelle oss at de ulike fargene og utformingene, for eksempel av en blomst, først og fremst har en hensikt. Ofte knyttet til forplantning og videreføring av arten. Ja, det også. Men da Skaperen rettet ryggen på tampen av den sjette skapelsesdagen og så at alt var overmåte godt, tror jeg også han sugde inn inntrykkene fra naturens skjønnhet uten nødvendigvis å avgrense det til biene og blomstene. Når Gud dekker våre grunnleggende behov, gjør han det gjerne på en måte som er stilig og vakker, ja på en måte som gjenspeiler at det er "etter sin rikdom" han svarer oss - ikke etter sin "knapphet på ressurser." For en slik knapphet eksisterer ikke hos ham.

Legg merke til liljene på marken!

(Dette bildet er tatt av konkurransens yngste deltaker, Erlend V. Andersen)

Dagens Bibelord
Fleire andaktar
Kjendis for bønn
Nokre menneske har skrive seg inn i historia utan at dei var klar over det, berre fordi dei levde ekte og heilstøypte liv. Bolette Hinderlie blir hugsa fordi ho ba. Og...
Rik nok
”Det var ein gong for lenge sidan, sånn omtrent forrige fredag.”
I dag vil eg gjerne snakka med deg om bønn. Bønn er sjølve åndedrettet i eit levande kristenliv. 
Velsignelse som sprer seg
Jeg har et personlig forhold til tusenfryd. Blomsten minner meg om Guds velsignelse og om ringvirkningene av Guds gjerninger i enkeltpersoners liv.
Kalender
Tirsdag 20. oktober,
17:00 Supertirsdag og RR
Onsdag 21. oktober,
19:00 Bibel og bønn
Bønn, bibelundervisning, vitnesbyrd, samtale.
Fredag 23. oktober,
19:00 Fredag
For deg som går i 7. klasse og oppover.
Søndag 25. oktober,
12:00 Søndagsmøte
VIP Mintes v/Lydia Stueland. Gåve til misjonen.
Onsdag 28. oktober,
19:00 Bibel og bønn
Bønn, bibelundervisning, vitnesbyrd, samtale.
Søndag 1. november,
17:00 SOS Ukraina-møte
Tale av Halvard Hasseløy. VIP Minutes for barna v/Lydia Stueland. Gave til Open...
Tirsdag 3. november,
17:00 Supertirsdag og RR
Onsdag 4. november,
19:00 Bibel og bønn
Bønn, bibelundervisning, vitnesbyrd, samtale.
Fredag 6. november,
19:00 Fredag
For deg som går i 7. klasse og oppover.
Søndag 8. november,
12:00 Søndagsmøte
VIP Minutes for barna v/Erna V. Andersen